Jak zvládat v naší zemi krize v budoucnosti?

Do poklidných časů naší společnosti neočekávaně a tvrdě zasáhl velmi malý a jednoduchý organismus. Patří do skupiny coronavirů a u části nakažených lidí vyvolává nemoc Covid-19. Nastal čas se trochu poohlédnout zpět, co se vlastně stalo.

Lidstvo ohrožovali světové války, ale i další katastrofy, jejichž zdrojem je příroda nebo člověk. V České Republice jsme na začátku roku 2020 společně žili v klidu a míru, ekonomicky jsme na tom byli relativně velmi dobře. Chystaly se oslavy 75 let od poslední světové války. Lidé si užívali naplno konzumního života, nikde nám nehrozilo žádné reálné nebezpečí. Najednou se objevil nový virus, vznikla epidemie, která se volným pohybem lidí šířila přes hranice států a zasáhla postupně celý svět, měli jsme tu pandemii, zprávy v televizi vypadaly hrozivě. Naše vláda vyhlásila nouzový stav, zavedli jsme na celém území tvrdou karanténu a mobilizovali zdravotní systém pro velké množství nakažených lidí. Uzavřeli jsme hranice, část ekonomiky se zastavila, nefungovaly školy, kultura i běžná zdravotní péče. Aby se nákaza nekontrolovaně nešířila, nešlo jednat jinak. Hluboce mě ale zklamala média a někteří populističtí politici. Informování obyvatel neplnilo cíle, které jsou v době krize zásadní, ale naopak způsobilo to mnoho zmatků. Nejhorší je, že u části citlivějších lidí se objevil až panický strach o život, přišly deprese, dokonce se objevovala negativní stigmatizace nakažených. Mám obavy, že škody na lidské psychice se nepodaří rychle napravit. Ekonomické ztráty nahradíme, snad se staneme pokornějšími a modla trvalého ekonomického růstu a zisků bude nahrazena rozumnějším přístupem k životu a přírodě.

Krizové řízení potřebuje krizového manažera, štáb, odborníky na danou problematiku, jasnou a jednoduchou komunikaci, co mají lidé dělat. Odborné názory by měly vydávat instituce a týmy složené z nejlepších vědců v zemi. Bohužel, byli jsme svědky mnoha zmatečných mediálních vyjádření a ničím nepodložených překotných rozhodnutí. Nejednoznačná zodpovědnost za krizové řízení země a dětinská snaha vytřískat politické body jsou fenomény, které nás všechny poškodili. Každá krize odkrývá charaktery lidí, nám ale ukázala také stav domácí politiky a médií. Je již dnes nepochybné, že české zdravotnictví a hygienická služba umí velmi rychle reagovat a tuto vlnu epidemie jsme prozatím zvládli. Stejně tak skvělou práci odvedli důležité složky státu policisté, hasiči a mnoho dalších. Silnou stránkou naší země byla také solidarita, dobrovolná a nezištná pomoc. Můžeme být na náš národ vskutku hrdí. Jako zásadní se ale ukázalo, že zemi by měli vést zkušení a kvalitní politici. Vařit z vody se v době krize moc nedá a chci proto doufat, že příště budeme připraveni lépe. Zároveň je třeba vyzdvihnout fakt, že sociální demokracie v této těžké době obstála a splnila svou úlohu tradiční politické strany.

MUDr. Jan Mečl
Liberec, červen 2020


Vytisknout   E-mail