Krajské volby 2020 znamenaly pro sociální demokracii hluboký propad

S odstupem několika málo týdnů po volbách, v době zhoršující se pandemie, nouzového stavu v ČR, jsem našel chvíli na první krátkou reakci.

Napoleon Bonaparte řekl: „Naše největší sláva nespočívá v tom, že nikdy nepadneme, ale v tom, že po každém pádu znovu vstaneme“. A tímto citátem se chci řídit i ve své další práci. 

Sociální demokracie v Libereckém kraji neobhájila 4 mandáty v zastupitelstvu. S výsledkem pod 5 % jsme jako ČSSD stejně jako v krajích Karlovarském, Olomouckém, Středočeském a Ústeckém vypadli z krajské politiky pro další volební období. 

Analýza volebních výsledků jasně ukazuje, že se významně zhoršily výsledky celé strany v zemi. Zároveň se nám nepodařilo přesvědčit voliče našimi tématy pro liberecký kraj. Nabídli jsme novou tvář na pozici lídra, zkušeného politika Josefa Jadrného. Zároveň si do těchto voleb vzali „timeout“ a nekandidovali dvě výrazné osobnosti sociální demokracie v kraji z posledního období Pavel Svobodaa Romana Žatecká. To voliči to mohli vnímat negativně jako oslabení strany. Kolegové z kandidátky odvedli v kampani dobrou práci navzdory skromným finančním zdrojům. 

Za výsledek krajských voleb cítím svůj díl zodpovědnosti a v žádném případě se jí nezříkám. Čeká nás krajská konference a sjezd, kde rozhodneme o budoucím vedení kraje,celé strany a další strategii. 

Věřím v budoucnost sociální demokracie v naší zemi. 

MUDr. Jan Mečl
Předseda KP ČSSD Liberecký kraj 


Vytisknout   E-mail