Volby 2021 jsme nezvládli, sociální demokracii čeká těžké období

Na hodnocení parlamentních voleb v roce 2021 jsem si nechal trošku delší čas. Sociální demokracie propadla pod 5 % a stala mimoparlamentní politickou stranou. Jde o naši nejtěžší porážku v polistopadovém období. Logicky se ve straně vzedmula vlna kritických názorů na chyby, které k prohře vedly, slabou útěchou je názor politologů, že v parlamentu chybí tradiční levice a to je pro zemi špatně.

Osobně jsem rád, že snad definitivně skončila éra komunistů. Fenomén „Babiš“ = člověk, který vlastní média a ohromné zdroje na kampaně, osoba s podivnou minulostí, ničící spravedlivou politickou soutěž v naší zemi, tentokrát prohrál tak, že nás snad nečeká upevňování moci oligarchy a ohrožení demokracie.

Důvodem volebního neúspěchu sociální demokracie nebyl ale jen Andrej Babiš, ale naše vlastní slabost. Jako jeden ze stovek lidí, kteří se aktivně podíleli na vzniku programu strany jsem přesvědčen, že naše cíle jsou skvělé a není třeba nic zásadně přepisovat. Osobně bych po vzoru Německa více akcentoval péči o naši planetu pro další generace. Klima se prostě mění a naše zdroje nevydrží navždy.

Sociální demokracie musí oslovit svými programovými cíli celou společnost, výjimkou jsou samozřejmě nejbohatší lidé a globální firmy, kteří příliš neuznávají solidaritu a preferují svůj vlastní zisk. Proto považuji za lichou diskuzi, na koho se z různých sociálních skupin zaměřit a na koho ne.

Výměna předsedy a vedení sociální demokracie je nutná jako symbol, nikoliv z důvodů vyřizování si osobních účtů jednotlivců a jako začátek nového období strany. Osobně jsem rád za každého člena a členku, kteří pracují pro společný cíl a nepíší na sociální sítě či nesdělují do médií, že v jejich vlastním týmu jsou špatní hráči. Takovou stranu nikdo volit nebude. 

Dojde-li k ustavení pravostředové vlády obou koalic Spolu a PirStan, zůstane Andrej Babiš pro něj v současnosti v relativně výhodné opoziční roli. Logicky bude kritizovat vládu jako zkušený populista, ale také z pohledu levicového. To může zhoršit možnosti sociální demokracie získat zpět ztracenou důvěru. Potřebujeme tedy nejen nové vedení, ale i chytrý plán, jak se vrátit do parlamentu.

Naši zemi čeká obtížné období. Pandemie Covidu stále neopadá, ekonomika se potýká s řadou problémů, životy mnoha lidí budou složitější. Voliči ocení jistotu, stabilitu, snahu zajistit slušné podmínky pro život a jasný plán pro budoucnost. To musí nabízet sociální demokracie.

Čas rychle ubíhá, čeká nás další politický milník – komunální a senátní volby v roce 2022, následuje prezidentská volba s riziky dalšího štěpení společnosti. Přeji si, aby sociální demokracie obstála a v budoucnu se vrátila do parlamentu. Vím, že to bude nesmírně obtížné, šance uspět je z velké části jenom na nás, sociálních demokratech.

 

MUDr. Jan Mečl

Předseda KP ČSSD  Liberecký kraj


Vytisknout   E-mail