S Janem Mečlem (nejen) o liberecké politice

Pane doktore, co vlastně teď děláte?

O prázdninách letos trávím hodně času v nemocnici. Chtěl jsem, aby si moji kolegové mohli vybrat po 2 letech Covidu zaslouženou dovolenou. Svým povoláním žiju, nabíjí mě a odpoledne jsem šťastný na své zahrádce. Léto bylo letos v Čechách krásné, stihl jsem ukázat poprvé vnoučkovi Ještěd, byl z toho nadšený.

Jak se daří liberecké nemocnici?

Zdravotnictví v posledních 2 letech epidemie fungovalo úplně jinak než jsme byli zvyklí. Epidemie Covid 19 zatížila nevídaným způsobem celou zem, nám se podařilo vyléčit mnoho ohrožených pacientů, bohužel hodně lidí, kteří tu ještě mohli být, zemřelo. Především pro sestřičky z jednotek intenzivní péče byla síla viru ohromný negativní zážitek, ale jsou to profesionálky a zároveň andělé, zaslouží si velké poděkování a úctu. Mnoho neakutní péče muselo počkat, snížily se počty preventivních prohlídek a teď se mi zdá, že zdravotní stav především lidí ve středním a starším věku je trochu horší.

Co mi řeknete o liberecké politice.

V tomhle městě jsem se narodil a chtěl bych zde i zemřít. Jsem patriot a přál bych si, aby v Liberci vládli lidé, co jej trvale pozvedávají. Máme zde řadu problémů z divokých devadesátých let, kdy se prodaly byty, teplárna a další podniky a dnes neumíme uřídit, aby v době krize a rostoucích cen lidé mohli dál slušně žít. Politici nechtějí přijmout rozhodnutí, která by jím snížila popularitu a mám obavy, že někteří myslí spíš na svůj příjem než na obecné blaho. Manažerské dovednosti, dotažené projekty příliš nevidím.

A jaké projekty jsou pro Liberec nejdůležitější?

Na první místě bych jmenoval dopravu. Do programu sociální demokracie prosazuji funkční systém, aby do škol jezdily děti autobusy a nemuseli je vozit každé ráno rodiče, dále, aby do města nejezdilo tolik aut a návštěvníkům a přespolním jsme nabídli pohodlná parkoviště na okraji a odsud je odvezli MHD, aby náklaďáky k továrnám měly svoje komunikace a tak bych mohl pokračovat. V neposlední řadě stav některých ulic je léta katastrofální a nikdy jsem neslyšel, kdy bude naše město opravené a nebude každé léto se zácpami.

Jak se díváte jako člen sociální demokracie na životní prostředí?

V naší zemi se stala péče o životní prostředí a zelená politika cílenou kampaní pravice a některých oligarchů nepopulární, řekl bych až zakázaná. Žiji v Liberci s menší přestávkou už 57 let a podnebí se změnilo. Moje vlastní zkušenost mi tak říká, že je skutečně něco jinak. Jakou to má příčinu, jako laik nemohu přesně určit, asi se změnilo proudění větru, je víc sucho nebo naopak přijdou přívalové deště, které rychle odtečou, zažíváme velká vedra. Jisté je, že Liberec je více vybetonovaný a chybí v téhle moderní džungli více zeleně, malých vodních ploch a zádržných nádrží na vodu, co spadne z nebe.

Myslíte, že Liberec je bezpečné město?

V případě katastrofy a chci věřit, že žádná nepřijde, má Liberec kryty jen pro zlomek obyvatel. Pokud by přišla válka nebo přírodní pohroma, nemají se kde lidé schovat, i když možná pár nejbohatších má kryt na zahradě už hotový. Měli bychom se zamyslet i nad tímto problémem, možným řešením by bylo obnovit plán tunelu pod Šaldovým náměstím, dále vybudovat podzemní parkoviště na velkých sídlištích a tyto stavby vybavit technologiemi, aby zároveň mohly sloužit jako ochrana obyvatel.

Máte hodně smělých plánů, kde na to vezmeme peníze?

Rozpočet města je za hranou, jsme zadlužení, evropské peníze nám pomáhají jen při určitých projektech. Nebál bych se, ale k tomu je třeba většinová shoda ve vedení města, vzít si půjčku na 30 nebo i více let, stejně jako si bereme na své byty a domky. Pak bychom mohli my a naše děti žít spokojeně a s pocitem bezpečí.

Co si slibujete od letošních komunálních voleb?

Uvidíme kolik vůbec lidí přijde k urnám, mám pocit, že většina má jiné starosti, především jak zaplatí složenky. Levice se v naší zemi i městě, částečně i vlastní vinou, dostala mimo hlavní politický proud, zůstávám ale optimistou a věřím, že se v budoucnu tradiční zkušená strana zase vrátí na své místo, protože pracujeme pro většinu normálních lidí. Pod hlavičkou ČSSD jdeme v Liberci hrdě do dalšího boje s ideály solidarity, spravedlnosti, lidské důstojnosti, s kvalitními zkušenými lidmi, co už mají něco v životě za sebou.


Vytisknout   E-mail