Vyjádření předsedy KVV LK k referendu ke vstupu ČSSD do vlády

V nastávajícím vnitrostranickém referendu o vstupu ČSSD do menšinové vlády s hnutím ANO, tolerované KSČM budu hlasovat „ANO“.Pokusil jsem se k tomu popsat několik východisek.Výčet jistě není konečný, názory na jednotlivé body se mohou lišit, ale to je právě jeden z důležitých prvků demokracie v naší straně. Nejsme stranou jednoho muže, ale také bychom měli podporovat nové, demokraticky zvolené vedení. V referendu je na každém z Vás, členkách a členech ČSSD, jak se v této důležité chvíli rozhodnete.

MUDr. Jan Mečl, předseda KVV Libereckého kraje

Argumenty pro „ANO“

  1. Pouze ve vládě můžeme plnit program sociální demokracie a navázat na úspěchy minulé vlády.
  2. Bude nadále trvat mediální pozornost vůči ČSSD a je tím možná šance zastavit trend poklesu preferencí před komunálními a senátními volbami letos na podzim.
  3. V opozici k hnutí ANO, které má řadu našich levicových témat neuspějeme.
  4. ČSSD opozici neumí, nebudeme vidět.
  5. ČSSD by teoreticky mohla být úspěšná v opoziciv případě, že vláda bude pravicová, pak bychom se mohli jasně vymezovat proti programu.
  6. Hrozí, že v opozici při hloubce našich sporů se strana definitivně rozpadne.
  7. Nepustíme do vlády SPD a ČSSD tak může ukázat svou státotvornou úlohu.
  8. V případě, že trestní stíhání AB bude zastaveno /viz Faltýnek/, do „vlaku už nenastoupíme“
  9. Snížíme riziko předčasných voleb, které by politici neměli po voličích požadovat, v těch by sociální demokracie zřejmě dopadla na úplné dno, nevidím nic nového pro voliče.

Argumenty pro „NE“

  1. Osoba Andreje Babiše*
  2. KSČM
  3. Snižuje se šance na odchod lidí ze strany, kteří to s ČSSD nemyslí vážně, jsou v politice jen ze zištných důvodů a dělají nám ostudu.
  4. Jsou výhrady proti obsahu programového prohlášení vlády, které ale nemohu přijmout, protože jde o projednaný kompromis a v prioritách ČSSD zůstávají nadále všechny naše programové cíle. 

 * K osobě Andreje Babiše:  Obvinění je velký problém, jak osobní, tak  hnutí ANO, České republiky a jejího zahraničního kreditu. Je to problém orgánů činných v trestním řízení, protože jako u řady dalších osob vyšetřování trvá neúměrně dlouho. Po obvinění ze zločinu má přijít trest nebo osvobození v co nejbližší době, aby to mělo efekt. Co je úplně nejhorší? Příliš dlouhá doba vyšetřování některých politiků snižuje důvěru občanů ve spravedlnost v naší zemi. Obvinění je problémem i pro koaličního partnera, že podporuje nemorálnost, ale pokud na to budeme nadále opakovaně upozorňovat a udržíme si rozumný odstup, je to z hlediska fungování země menší zlo. ČSSD v Libereckém kraji je součástí koalice, v čele s obviněným hejtmanem a neumím logicky zargumentovat, že jsme po roce vládnutí prozřeli a stali se čestnějšími. Nakonec použiji citát jednoho sociálního demokrata: „ČSSD musí uzavřít smlouvu s ďáblem, aby utekla hrobníkovi z lopaty“, a k tomu dodávám, že ďábel i hrobník mohou být jedna a táž osoba.


Vytisknout   E-mail