Zdravotnictví Libereckého kraje, změní něco podzimní volby?

Program ČSSD připravený pro podzimní parlamentní volby v oblasti zdravotnictví pomůže řešit problémy, které máme v našem kraji a udržet pro občany kvalitní zdravotní péči. Na prvním místě Liberecký kraj trpí nedostatkem zdravotníků, lékařů a sester v nemocnicích.Víme také o stárnutícelé generace lékařův terénu, kteří obtížně hledají nástupce. Touto situací samozřejmě trpí pacienti, protože se prodlužují objednací doby na vyšetření nebo zákroky a často nenajdou zdravotní péči tam, kde dříve byla.Současná vláda již udělala řadu kroků ke stabilizaci resortu a zabezpečení dostupnosti zdravotní péče. Jmenovat můžeme postupný růst platů, změny ve vzdělávání zdravotníků, ale i pobídky pro zřizování praxí na venkově (dotační program MZ).ČSSD opakovaně prosadila navýšení příspěvku státu do systému zdravotního pojištění za nepracující, důchodce a děti.

Je skvělou zprávou, že sestry ve směnném provozu dostanou od července 2017 přidáno 2000korun. Protože MZ není zřizovatelem nemocnic v Libereckém kraji, jinak, než pomocí dotace přes rozpočet kraje se peníze do nemocnic nemohou oficiálně dostat.Důležité totiž je okamžitě zastavit odchody sester z nemocnic. Všem zdravotníkům, kteří dnes a denně pečujío nemocné, je třeba hluboce poděkovat a jasně vzkázat, že budeme tvrdě pracovat na zlepšení situace. V Libereckém kraji máme oproti jiným krajům zpoždění ve větší integraci nemocnici. To je úkolem krajské politické reprezentace. Jako levicová strana jsme přesvědčeni, že stát musí zajistit základní síť zdravotnických zařízení, aby občané měli stejný přístup k péči, ať bydlí v Praze, ve Frýdlantu či Semilech.V Libereckém kraji máme menší nemocnice, které jsou soukromé (Frýdlant) nebo je spravují města a obce jako akciové společnosti (Jilemnice + Semily), nebo dokonce stále fungující příspěvkové organizace (Jablonec nad Nisou).

Jde tedy o různorodá zdravotnická zařízení a jejich propojení považujemeza úkol, který nesnese dlouhého váhání. ČSSDmátedy jasnou představu, jak zajistit dostupnou a kvalitní péči pro občany Libereckého kraje a je důležité, abychom o tom s lidmi diskutovali.

Garantem pro oblast zdravotnictví za ČSSD v Libereckém kraji je MUDr. Jan Mečl, neuvolněný zastupitel SML a LK, který spolupracuje s našimi kandidáty do voleb.


Vytisknout   E-mail